La cultura de la sal i de les espècies en un clima privilegiat

La bona qualitat i el caràcter dels productes d'Embotits Espina ha girat sempre entorn de tres eixos fonamentals:

  • Una bona matèria primera.
  • Un oficio mil·lenari arrelat en la tradició.
  • Un clima ideal per a l'elaboració i la maduració dels embotits.
LA CULTURA DE LA SAL I DE LES ESPÈCIES EN UN CLIMA PRIVILEGIAT

La situació geogràfica de la plana de Vic – equidistant del mar Mediterrani i dels cims del Pirineu – configuren un microclima únic per a la curació d'embotits. Aquest entorn ens ofereix també una rica varietat d'herbes aromàtiques (llorer, sàlvia, romaní, farigola, ginebre...) que, combinades amb selectes espècies orientals – importades i usades des de fa segles (clau, pebres, cardamom, mostasses...) –, ens permeten explorar combinacions sensacionals amb tota mena de carns.

La xarcuteria tradicional catalana i espanyola és tan extensa i variada com la seva geografia física i humana. Històricament cada regió i cada poble han desenvolupat, en funció del seu clima i del seu entorn, diverses tècniques per a poder conservar les diferents peces del porc que resultaven de la matança.

D'aquella primera necessitat van sorgir grans receptes que s'han anat repetint amb èxit durant segles. D'aquestes elaboracions van néixer veritables oficis i unes delícies que han acabat per tenir un lloc de privilegi en les millors taules i en els millors receptaris de gastronomia.

Només a Espanya comptem amb 42 especialitats xarcuteres considerades rellevants i singulars vinculades cadascuna d'elles a una denominació geogràfica diferent.